Θέμα=Ανέβασμα φωτογραφιών I (Resize)

ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ, ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΣΤΑΡΟΥΝ.
Οτι χρειάζεται να ξέρουμε, για την σωστή και λειτουργική χρήση του forum.
Απάντηση
Theod
Δημοσιεύσεις: 3524
Εγγραφή: Δευ 10 Ιαν 2005, 19:05
Model: -
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Επικοινωνία:

Θέμα=Ανέβασμα φωτογραφιών I (Resize)

Δημοσίευση από Theod »

Για να διευκολύνω όσους ανεβάζουν φωτογραφίες να επιλέξουν τον τρόπο ώστε αυτές να είναι σε λογικό αλλά πλήρως αξιοποιήσιμο μέγεθος, αντιγράφω άρθρο από το φόρουμ ψηφιακής φωτογραφίας που δίνει οδηγίες για εύκολο και γρήγορο resizing στα πιο διαδεδομένα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων της αγοράς.


Αφού βγάλατε τις υπέροχες φωτογραφίες από τις διακοπές σας, είστε έτοιμοι να τις επιδείξετε στο ίντερνετ. Κοιτώντας όμως το μέγεθος των αρχείων βλέπετε ότι είναι μεγαλύτερο από 1 ή ακόμα και 2MB. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να στείλετε τις φωτογραφίες σας με τέτοιο μέγεθος γιατί είναι αδιανόητο να περιμένει κάποιος 15 λεπτά για να δει μία φωτογραφία. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Πρέπει οι φωτογραφίες να μικρύνουν σε μέγεθος. Για να το επιτύχουμε αυτό θα μικρύνουμε την ανάλυση και θα μεγαλώσουμε τον βαθμό συμπίεσης της φωτογραφίας. Μπορείτε να διαβάσετε τα εισαγωγικά του άρθρου ανάλυση και εκτυπώσεις για καταλάβετε καλύτερα τι είναι η ανάλυση.

Θα δούμε δύο τρόπους για να μικρύνουμε τις φωτογραφίες μας. Ο ένας είναι με το πρόγραμμα infranview. Ένα πολύ μικρό, εύχρηστο και δωρεάν πρόγραμμα. Ο άλλος είναι με το πρόγραμμα που θεωρείται το standard για την επεξεργασία και δεν είναι άλλο από το photoshop.

Irfanview
1. Κατεβάστε το πρόγραμμα από τη διεύθυνση : http://www.irfanview.com/
2. Ξεκινήστε το πρόγραμμα και ανοίξτε την εικόνα που θέλετε να μικρύνετε.
3. Από το μενού, επιλέξτε Image -> Resize / Resample. Στα αριστερά στο παράθυρο που θα ανοίξει εκεί που λέει width βάλτε τον αριθμό 640. Θα δείτε ότι το ύψος ρυθμίστηκε αυτόματα για να διατηρηθεί η αναλογία πλάτους/ύψους. Καλό είναι στο κάτω δεξιά μέρος να είναι επιλεγμένο το resampling και πιο συγκεκριμένα η μέθοδος Lanczos. Πατήστε το κουμπί ok και θα δείτε ότι η εικόνα μίκρυνε σε διαστάσεις.
4. Από το μενού επιλέξτε file -> Save as. Προσοχή : δώστε ένα νέο όνομα στην φωτογραφία για να μην αντικαταστήσετε την αυθεντική και πατήστε το κουμπί options που υπάρχει κάτω δεξιά. Από τις επιλογές που θα βγουν, η μόνη που μας ενδιαφέρει είναι το save quality. Μία τιμή ανάμεσα στο 70 και στο 80 δίνει συνήθως αρκετά ποιοτικά αποτελέσμα και αρκετά μικρό μέγεθος αρχείου. Αφού κάνετε τη ρύθμιση πατήστε οκ και σώστε την εικόνα.

Αν ακολουθήσατε τα βήματα θα παρατηρήσετε ότι η εικόνα έχει πλέον ένα αποδεκτό μέγεθος για να την στείλετε στο ίντερνετ. Καλό οι φωτογραφίες που θέλουμε να αποστείλουμε στο web να έχουν ανάλυση μικρότερη από 800χ600 και μέγεθος μικρότερο από 100kb. Συνήθως αρκεί η ανάλυση 640χ480 και μέγεθος περίπου 50κβ. Ας δούμε τώρα το εργαλείο που προσφέρει το photoshop για την ίδια δουλειά…

Photoshop (μέθοδος 1 -)
Με τη μέθοδο αυτή κατά την αποθήκευση της εικόνας διατηρούνται τα exif δεδομένα. Κάτι ιδιαίτερα θεμιτό, ειδικά για φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο dpgr, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι να δουν τα στοιχεία λήψης (διάφραγμα, ταχύτητα κ.τ.λ.) χωρίς να χρειαστεί να σας ρωτήσουν. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιβαρύνεται η φωτογραφία με περίπου 10kb. Ας δούμε λοιπόν τα βήματα :

1. Ανοίξτε την εικόνα που θέλετε και από το μενού επιλέξτε image -> image size
2. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αφού βεβαιωθείτε ότι είναι τσεκαρισμένα τα constraint proportions και resample image, δώστε ένα νέο πλάτος ή ύψος (ανάλογα με τον προσανατολισμό της) στη φωτογραφία σας. Μία καλή τιμή είναι ανάμεσα σε 640 και 800 pixels (δείτε και τις συμβουλές λίγο πιο πάνω). Πατήστε ΟΚ.
3. Το μόνο που μένει είναι να σώσετε την εικόνα σας. Επιλέξτε file -> save as. Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε για τύπο αρχείου jpeg, δώστε όνομα (διαφορετικό από την αρχική) και επιλέξτε save.
4. Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με ονομασία jpeg options. Η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να ορίσετε εδώ είναι η ποιότητα (quality) με την οποία θα σωθεί το αρχείο. Για την προβολή στο web μία τιμή από 6 έως 9 είναι προτεινόμενη. Παρατηρήστε ότι όταν αλλάξετε την ποιότητα, στο κάτω μέρος σας δείχνει το μέγεθος που θα καταλάβει μετά την αποθήκευση. Όταν είστε έτοιμοι πατήστε το ΟΚ για να αποθηκευτεί η εικόνα σας.

Δυό λόγια για τα format options :

- Αν επιλέξετε baseline η εικόνα θα εμφανίζεται κομμάτι-κομμάτι από πάνω προς τα κάτω καθώς αυτή κατεβαίνει στο pc του χρήστη. (προσωπικά προτιμώ αυτή την επιλογή).
- Αν επιλέξετε progressive, τότε σε όσους χρήστες έχουν Internet explorer η φωτογραφία θα εμφανιστεί ξαφνικά αφού πρώτα κατέβει ολόκληρη. Σε χρήστες με mozilla / firefox κ.τ.λ. πρώτα θα εμφανιστεί μία πολύ θολή και πιξελαρισμένη εικόνα η οποία σιγά σιγά θα "καθαρίζει", ώσπου θα εμφανιστεί κανονικά μόλις κατέβει ολόκληρη.


Photoshop (μέθοδος 2)
1. Ανοίξτε την εικόνα που θέλετε και από το μενού επιλέξτε file -> Save for web
2. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε στα δεξιά την καρτέλα image size. Εκεί δώστε στο width την τιμή 640 και πατήστε apply.
3. Πάνω από την καρτέλα image size υπάρχει και η ρύθμιση για την ποιότητα που μας ενδιαφέρει.

Παρατηρήστε ότι αλλάζοντας την ποιότητα, βλέπουμε κάτω αριστερά το μέγεθος που θα έχει τελικά το αρχείο μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό. Αφού είστε ικανοποιημένοι με το μέγεθος της φωτογραφίας σας, πατήστε Save για να σώσετε την εικόνα (δίνοντας ένα διαφορετικό όνομα για να μην αντικαταστήσετε την αυθεντική).


Nα δώσουμε εδώ και κάποιες οδηγίες για το gimp μιας που είναι και το βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας στο linux (οι χρήστες του linux ας με συγχωρήσουν που τα screenshots είναι από WindowsXP )

GIMP
Αφού ανοίξουμε / επεξεργαστούμε την εικόνα που θέλουμε, και είμαστε έτοιμοι να τη σώσουμε σε μικρό μέγεθος για upload, στο παράθυρο της επιλέγουμε Image -> Scale Image
Ανοίγουν οι επιλογές για το resize όπου στο πεδίο New Width συμπληρώνουμε το νέο πλάτος της εικόνας που θέλουμε. Συνήθεις επιλογές είναι 800 ή 640 (μεγαλύτερη ή μικρότερη αντίστοιχα). Το πεδίο Height δε χρειάζεται να το συμπληρώσουμε εμείς απλά κάνουμε κλικ στην τιμή και το gimp το καθορίζει για να μετατραπεί η εικόνα σωστά. Τέλος στο Interpolation επιλέγουμε Cubic.
Επιλέγουμε ΟΚ και η εικόνα μας είναι έτοιμη. Για να την αποθηκεύσουμε πάμε File -> Save As και στον διάλογο δίνουμε: στο Determine File Type: By Extension ή αν η αρχική μας εικόνα δεν είναι jpeg επιλέγουμε JPEG. Τέλος στο Selection δίνουμε πάντα ένα διαφορετικό όνομα για να μην χάσουμε την αρχική μας εικόνα.
Εφόσον τα έχουμε κάνει όλα σωστά μας ανοίγει το πλαίσιο διαλόγου Save as JPEG. Εδώ επιλέγουμε το Preview και μετακινούμε τη slidebar στο Quality ανάλογα έτσι ώστε στο Size (κάτω από το Preview) να έχουμε περίπου τα ΚΒ που θέλουμε (π.χ. αν έχουμε όριο upload τα 100ΚΒ επιλέγουμε ανάλογο Quality ώστε να πάρουμε τιμή <= 100).



Για περαιτέρω πληροφορίες και διερεύνηση του θέματος υπάρχει το
http://www.dpgr.gr/index.php?page=articles
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Theod την Σάβ 24 Σεπ 2005, 13:44, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Theod
Δημοσιεύσεις: 3524
Εγγραφή: Δευ 10 Ιαν 2005, 19:05
Model: -
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Επικοινωνία:

Re: Ανέβασμα φωτογραφιών (Ανέβασμα-resize)

Δημοσίευση από Theod »

Και για όσους δεν θέλουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο σε κάθε φωτό υπάρχει και το δωρεάν VSO Image Resizer που κάνει αυτόματο resize στην προεπιλεγμένη ανάλυση σε όλες τις φωτό ενός φακέλου...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Σχετικά με το Forum”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης